Uber – Zawsze wiesz, z kim jedziesz

Podróżowanie z Uberem staje się powoli tak samo popularne, jak korzystanie z komunikacji miejskiej. Z tego powodu może dochodzić do sytuacji, w których pasażer ma problem ze zidentyfikowaniem auta, do którego powinien wsiąść. Do tego typu sytuacji dochodzi szczególnie w zatłoczonych obszarach miasta. W większości przypadków pomyłka będzie najprawdopodobniej nieszkodliwa, jednak czasem może spowodować niepotrzebne komplikacje. Aby temu zapobiec, Uber wprowadza nową funkcję bezpieczeństwa: „Zawsze wiesz, z kim jedziesz”.

Od dziś, zamawiając przejazd w aplikacji Uber, użytkownicy tuż przed przybyciem auta na miejsce otrzymają powiadomienie push, przypominające im o sprawdzeniu czy numer tablicy rejestracyjnej samochodu, a także wizerunek kierowcy, są zgodne z tym, co wyświetla im się w aplikacji. Pilotaż nowej funkcji rozpocznie się już od 23 lipca.

Uber dodaje także do aplikacji specjalny baner, który będzie widoczny od momentu, w którym użytkownik zostanie połączony z kierowcą, aż do samego rozpoczęcia przejazdu. Będzie on przypominał zamawiającemu usługę o trzech najważniejszych krokach:

Krok 1: Sprawdź tablicę rejestracyjną

Krok 2: Zweryfikuj markę i model samochodu

Krok 3: Dla pewności sprawdź zdjęcie kierowcy

Chcemy, aby powiadomienie „Zawsze wiesz, z kim jedziesz” stało się synonimem Ubera. Ta nowa funkcja przypomni użytkownikom o wykonaniu trzech kroków za każdym razem, gdy zdecydują się na przejazd z Uberem. Między innymi w ten sposób potwierdzamy nasze  zaangażowanie w ciągłe zwiększanie poziomu bezpieczeństwa aplikacji” – powiedział Ash Kebriti, General Manager w firmie Uber w regionie Europy Środkowej i Wschodniej.

Dodatkowo, użytkownicy mogą również poprosić kierowcę o potwierdzenie swoich danych. Zarówno imię zamawiającego przejazd, jak i imię kierowcy są wyświetlane w aplikacji.

W ubiegłym roku, oprócz śledzenia GPS wszystkich podróży i weryfikacji wszystkich kierowców w tle, Uber wprowadził szereg funkcji bezpieczeństwa. Wiele z nich zostało wyróżnionych w najnowszej kampanii Ubera: „Bezpieczeństwo jest najważniejsze”.

Wśród wdrożonych już funkcji bezpieczeństwa w Uberze można wymienić m.in.:

  • Przycisk bezpieczeństwa. Po jego naciśnięciu pasażerowie, kierowcy oraz dostawcy będą mogli skontaktować się bezpośrednio ze służbami ratunkowymi.
  • Zaufane kontakty. Po wybraniu tej funkcji użytkownicy Ubera mogą wybrać pięciu znajomych bądź członków rodziny i jednym kliknięciem udostępnić im informacje dotyczące ich podróży.
  • Centrum bezpieczeństwa. Użytkownicy mogą w aplikacji znaleźć informacje na temat kluczowych, istniejących narzędzi bezpieczeństwa, w tym informacje na temat kierowcy i samochodu, śledzenia GPS podróży i systemu ocen.
  • Powiadomienie dotyczące prędkości, z którą porusza się pojazd. Funkcja ta przypomina kierowcom o utrzymywaniu bezpiecznej prędkości zgodnie z obowiązującymi ograniczeniami w terenie zabudowanym.

źródło: Uber

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s