Tryb incognito w Mapach Google i inne aktualizacje dla prywatności i bezpieczeństwa

Google udostępnia Wam kilka aktualizacji, które dają więcej możliwości ochrony danych, takich jak m.in. ułatwienie dostępu do naszych elementów sterujących, nowe opcje korzystania z trybu incognito czy możliwość automatycznego usuwania danych, takich jak historia lokalizacji, historia wyszukiwania oraz inne aktywności w usługach Google.

Tryb incognito w Mapach Google
Od 2008 roku, kiedy uruchomiono go w przeglądarce Chrome, Tryb Incognito jest jednym z najpopularniejszych narzędzi służących kontroli prywatności. Na początku tego roku dodano go również do YouTube, a teraz wprowadzono go w Mapach Google.

 

Gdy włączycie Tryb Incognito w Mapach, Wasza aktywność na tym urządzeniu, podobnie jak miejsca, których szukacie, nie zostaną zapisane na koncie Google i nie będą służyć do personalizacji korzystania z tego narzędzia. Możecie z łatwością włączyć Tryb Incognito, stukając w swoje zdjęcie profilowe, w prawym górnym rogu. Możecie go także w dowolnym momencie wyłączyć i z powrotem otrzymywać rekomendacje restauracji, informacje o podróży i inne dostosowane do Was funkcje. Tryb Incognito trafi do Map Google na Androida w najbliższych tygodniach, a wkrótce również na iOS.
Funkcja automatycznego usuwania na YouTube
W maju ogłoszono, że możecie automatycznie usuwać Historię lokalizacji oraz Waszą Aktywność w internecie i aplikacjach, w tym rzeczy, które sprawdzaliście i przeglądaliście za pomocą wyszukiwarki Google. Teraz Google wdraża tę funkcję również do Historii YouTube. Ustawcie preferowany okres przechowywania danych – mogą to być 3 miesiące, 18 miesięcy lub moment ich usunięcia.
Kontroluj swoją prywatność za pomocą głosu w Asystencie Google
Dodano nowe opcje zarządzania danymi w Asystencie, dzięki którym łatwiej będzie Wam z nich korzystać i je rozumieć.
Po pierwsze, gdy zadacie pytanie typu „OK Google, w jaki sposób dbasz o bezpieczeństwo moich danych?” Asystent udostępni Wam wszystkie najważniejsze informacje o tym, w jaki sposób chronimy Wasze dane.
Google ułatwia także kontrolę ustawień prywatności za pomocą prostych poleceń głosowych. W najbliższych tygodniach będziecie mogli usunąć dane ze swojego Asystenta, mówiąc po prost „Ok, Google, usuń ostatnią rzecz, którą ci powiedziałem” lub „Ok, Google, usuń wszystko, co ci powiedziałem w zeszłym tygodniu”. Nie trzeba będzie włączać żadnej z tych funkcji w dodatkowy sposób – od wypowiedzenia polecenia będą działać automatycznie. Natomiast jeśli poprosicie o usunięcie z konta danych starszych niż tydzień, Asystent przekieruje Was bezpośrednio do strony ustawień konta, gdzie będziecie mogli dokończyć kasowanie. Rozwiązanie to w języku angielskim będzie dostępne już w nadchodzących tygodniach, a we wszystkich innych językach w przyszłym miesiącu.

 

Wzmocnienie bezpieczeństwa haseł
Ochrona Waszej prywatności online wymaga silnego zabezpieczenia, dlatego Google chroni Wasze dane za pomocą jednej z najbardziej zaawansowanych infrastruktur bezpieczeństwa na świecie.
Narzędzia takie jak  Kontrola bezpieczeństwa pomagają Wam automatycznie wykrywać potencjalne problemy z zabezpieczeniem na Waszym koncie Google i ułatwiają dodawanie dodatkowych opcji w celu jego ochrony, takich jak np. usuwanie starych urządzeń lub nieużywanych aplikacji, które nadal mają do niego dostęp.
Menedżer haseł automatycznie chroni Wasze hasła na różnych kontach, a dziś, w związku z Miesiącem Świadomości Cyberbezpieczeństwa, Google zwiększa jeszcze jego moc. Wprowadzono narzędzie Sprawdzania Hasła, nową funkcję, która za jednym kliknięciem poinformuje Was, czy któreś z używanych przez Was haseł jest słabe, czy używaliście ich już w innych witrynach, czy też może zostało już kiedyś naruszone (w przypadku naruszenia danych przez podmiot zewnętrzny). Więcej informacji na temat funkcji Sprawdzania Hasła znajdziecie tutaj (w języku angielskim).

 

źródło: Google

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: