Makita za 9 zł? kuszą „wyjątkowymi okazjami” w sieci Castorama

Strona, którą odwiedzasz wygląda profesjonalnie. Znajdujesz tam formularz, w którym trzeba podać dane do wysyłki i zapłacić za „przesyłkę promocyjną”. Jedna z nich zachęca do zakupu profesjonalnego zestawu narzędzi Makita za symboliczne 9 zł – rzekomo w ramach promocji znanej sieci Castorama.

Makita

W mediach społecznościowych pojawia się coraz więcej reklam, które kuszą „wyjątkowymi okazjami”. Jedna z nich zachęca do zakupu profesjonalnego zestawu narzędzi Makita za symboliczne 9 zł – rzekomo w ramach promocji znanej sieci Castorama. Klikasz link, trafiasz na stronę do złudzenia przypominającą oryginalny sklep, a całość wygląda całkiem wiarygodnie. Niestety, nie ma to nic wspólnego z prawdziwą ofertą. To próba wyłudzenia danych – finansowych i osobistych.

Jak działa oszustwo?

Strona, którą odwiedzasz wygląda profesjonalnie. Znajdujesz tam formularz, w którym trzeba podać dane do wysyłki i zapłacić za „przesyłkę promocyjną”. W rzeczywistości przekazujesz dane karty płatniczej oszustom, którzy błyskawicznie zapisują ją do fałszywej subskrypcji. Co miesiąc z konta mogą znikać niewielkie kwoty, często niezauważone od razu. Twoje dane kontaktowe trafiają z kolei na listy służące do rozsyłania spamu lub kolejnych prób wyłudzeń.

Rozdanie “Makita” – jak nie dać się złapać?

  • Nie klikaj w reklamy obiecujące produkty znanych marek za grosze.

  • Nie podawaj danych osobowych ani płatniczych na stronach, do których kierują podejrzane linki.

  • Jeśli oferta wygląda zbyt atrakcyjnie, potraktuj ją jako ostrzeżenie, a nie okazję.

  • Zamiast wypełniać formularz – wpisz nazwę promocji w Google i sprawdź, czy naprawdę istnieje.

Co robić, jeśli już padniesz ofiarą?

Zablokuj kartę tak szybko, jak to możliwe. Sprawdź swoje konto i skontaktuj się z bankiem. Warto też przesłać podejrzany link do naszego zespołu CyberRescue. Dzięki temu pomożesz chronić innych przed podobnym zagrożeniem.

Obserwuj nas na Google News

Zobacz również:

Źródło: Informacja prasowa: CyberRescue

Źródło zdjęć: CyberRescue

Kontakt

Zapraszamy do kontaktu: redakcja(at)technosenior.pl

Odkryj więcej z TECHNOSenior

Zasubskrybuj już teraz, aby czytać dalej i uzyskać dostęp do pełnego archiwum.

Czytaj dalej